riinakaisa.parssinen@gmail.com
+358 440 1111 21

Pennun ostajalleLemmikin hankkiminen on sitoutumista vuosien huolenpitoon ja toveruuteen

Pennun hankinta merkitsee suurta vastuuta. Koiranpentusi on uusi perheenjäsen ja olet uudesta perheenjäsenestä vastuussa parhaassa tapauksessa seuraavat 10 – 18 vuotta. Tapahtuipa elämässä mitä muutoksia tahansa sinun tulee tarjota koiralle koti, turva ja huolenpito.

Pennun eteen on tehty suunnattomasti töitä. Et todennäköisesti voi kuvitellakaan niitä uhrauksia, työtä, kustannuksia ja aikaa mitä pentusi eteen on menneiden vuosikymmenien aikana tehty. Pentusi on tarkan ja järjestelmällisen kasvatusohjelman ja jalostuksen tulos. Koiria on tuota ulkomailta rakentamaan mahdollisimman kestävää ja korkealuokkaista kasvatustyötä. Narttuja on astutettu myös ulkomailla. Uudet koirat ovat välttämättömyys elinkelpoisuuden säilyttämiseksi. Silti jokainen uusi koira on uusi riski. Uusi koira tuo mukanaan uusia geenejä kasvatuspohjaan, mutta myös tuntemattomia seikkoja.

Jokainen pentu omaa sukutaulun, joka koostuu kymmenistä koirista. Jokainen pentue on uusi yhdistelmä tuottaen uusia yksilöllisiä yksilöitä. Vaikka kaikki mahdollinen on tehty parhaan kyvyn ja taidon mukaan – kaikkea voi sattua. Koskaan ei voida tietää tuleeko pennulle sairauksia vai ei! Tämä täytyy ymmärtää. EI ole olemassa kasvattajaa, joka voi taata pennun täydellisen terveyden. Jos oletat jotain tämän suuntaista, älä hanki elävää koiraa. Älä ainakaan hanki pentua täältä! Valitettavasti kaikki sairaudet ovat aina mahdollisia taustojen selvittelystä ja kriittisyydestä huolimatta.

Kasvatuksessa pitää huomioida ennen kaikkea luonne, josta ei tingitä. Luonne on aivan oleellisen tärkeä osa tasapainoista ja onnellista koiraa. Luonne on suuri kokonaisuus ja sen eteen täytyy tehdä herkeämättä työtä ja siis myös näin kasvatus valintoja, jotta luontainen tempperamentti pysyy koirassa. Terveys koostuu ennen kaikkea kokonaisuudesta – elinvoimaisuudesta. Tämä on kasvatuksessa aivan ehdottoman tärkeä periaate omassa työssä. Totuus on, että elinvoimaiseen reippaaseen koiraan voi tulla yksittäinen sairaus, mutta koira kestää tämän muun elinvoimaisuutensa ansiosta.

Terveyden ja elinvoimaisuuden mittarina on koiran elämä ja sen helppous. Onkin tärkeää tietää miten koira elää arkeaan. Lähes poikkeuksetta kaikki koirat elävät luonamme, jotta tiedämme millainen koiran arki on. Tämä on tärkeäpää kuin yksikään yksittäinen lausunto, jostakin yksittäisestä koiran osasta kuten polvi tai lonkkanivel. Yleensä koiran terveys julkisessa keskustelussa on hyvin pinnallista. Näin on valitettavasti asian laita myös syvällisemmässä keskustelusta. Koiran kasvatukseen ja jalostukseen ottavat kiihkeimmin usein osaa ne jotka ovat kovin vähän sitä harrastaneet.

Oleellisinta on, että koiran elämä on mahdollisimman vaivatonta. Elinkelpoisuuden ja vitaalisuuden valvonta onkin terveydessä ehdottomin periaate. Tähän kuuluu ennen kaikkea helppo lisääntyminen, vaivattomat synnytykset ja vaivaton elämä aikuisena. Seuraamme tarkasti koirien ruokahalua ja ruuansulatusta. Allergiat, ihon sekä karvapeitteen hyvinvointi kertoo monesta asiasta. Korvien ja silmien hyvinvointi on tärkeää. Sitten alkaakin tulla yhä haastavampia osia terveyttä: tasapainoinen ja rauhallinen kasvu. Tässä koiran omistajalla on aivan suunnaton vastuu. On täysin mahdoton jalostaa tasapainoisesti ja terveesti kasvavaa pentua – ilman ettei omistaja voi siihen oleellisesti vaikuttaa. Ajattelepa, että annan sinulle vauvan ja tulen katsomaan tätä sitten 18-v. nuorukaisena. Kodin osuus on aivan oleellinen, näin on myös pennun kohdalla.

Luusto ja raajat kehittyvät paitsi perimän sanelemana myös elinympäristön mukaan. sinulla on siis keskeinen rooli koirasi kasvussa ja kehittymisessä. Sinun tulee pystyä sitoutumaan ja perehtymään huolellisesti pentusi kasvuun.

Koiran luusto ja nivelet koostuvat lukuisista kokonaisuuksista ja osista, joiden tulisi olla mahdollisimman tasapainoisia ja terveitä. Siinäpä sitten haastetta. Nykyaikana ollaan keksitty jostakin rodusta löydetyn ongelman takia seuraamaan yksittäistä osaa kuten vaikkapa lonkkaniveltä. Koiria arvostetaan ja niiden terveyttä punnitaan yhtäkkiä yhden pienen ominaisuuden mukaan. Tämä on mielestäni järjetöntä. Kokonaisuus on oleellinen ei yksittäinen asia. Muista siis, että et koskaan voi saada täältä lonkiltaan, polviltaan tai silmiltään mitään takuu pentuja.

Tavoitteena on kokonaisvaltaisesti mahdollisimman terve ja onnellinen koira. Kaiken lisäksi pitäisi olla vielä paljon ulkonäöllisiäkin ominaisuuksia. Siinä sitä haastetta kerrakseen.

Otteita: Pennun hoito-ohjeet, Juha O. Kares

Rocco´s Collar -pennut luovutetaan rekisteröityinä, madotettuina, tunnistusmerkittyinä, rokotettuina ja eläinlääkärin tarkastamina. Mukaan saa myös kirjallisena tietopaketin, 1 kg penturuokaa ja tietysti kasvattajan tuen koko koiran loppuelämän ajaksi. Trimmaamme mielellämme myös kasvattimme. Pennut kasvavat ihmisten ja muiden koirien keskuudessa, joten ne ovat tottuneet normaaliin perhe-elämään ja sen mukanaan tuomiin ääniin ja puuhailuihin.

Jos olet vakavissasi kiinnostunut Rocco´s Collar -cairnpennusta, niin älä epäröi ottaa yhteyttä puhelimitse, puh. +358 44 0111121,tai sähköpostilla, riinakaisa.parssinen@gmail.com